Lysdesign for kontoret

Lysdesign for kontoret

Mange ansatte tilbringer rundt 8 timer på en kontorarbeidsplass. God belysning er også en trivselsfaktor på jobben: Den gjør det mulig å utføre alle aktiviteter og har en innvirkning på helsen.\ Belysningen er også en representativ og økonomisk faktor for selskapet. Lampegiganten.no I over 20 år har lysdesignerne hos oss gitt råd til bedriftskunder om den ideelle kontorbelysningen, der vi tar hensyn til alle individuelle forhold og krav.

Funksjoner av moderne kontorbelysning

Human Centric Lighting

Kontorarmaturer bruker lys med en høy blåandel for å fremme konsentrasjon og motvirke tretthet. De toppmoderne HCL-belysningssystemene simulerer også naturlige dagslysendringer med lysfargen. De gir derfor optimal støtte for produktivitet og helse.

Human Centric Lighting
Oppgaverelatert

Oppgaverelatert

Alle kontorer har skiftende arbeidsoppgaver og -steder. Belysningen må ta hensyn til alle disse aspektene for å optimalisere kontorhverdagen. For eksempel må lyset ved et skrivebord oppfylle andre kriterier enn på en sentral møteplass for visning av designarbeid.

Energi- og kostnadseffektivitet

Lønnsomhet er en nøkkelfaktor for enhver bedrift. Intelligent kontorbelysning benytter effektiv LED-belysningsteknologi. Den reagerer også på tilstedeværelsen av ansatte og intensiteten på dagslyset ved hjelp av tilstedeværelses- og skumringssensorer.

Kostnadseffektivitet

Lys til kontoret

Belysningskvalitet på kontoret

Lampegiganten.no Våre eksperter tar hensyn til de eksakte forholdene på stedet når de planlegger belysningen for å finne den optimale kontorbelysningen.

Når det gjelder romforholdene

vi tar hensyn til, for eksempel:

  • Forekomst av dagslys
  • Spredning av lys over vegger, Tak og gulv
  • Takhøyde, nisjer, veggfarger
  • Romsoner som trenger å forsterkes med lys
  • Progresjon av lys og skygge i rommet
  • Effekt av lys, Farger og materialer på atmosfæren
  • Nasjonale faktorer, fordi lys også er et kulturelt spørsmål

De romlige forholdene gir løsninger.

Rommets tilstand
Valg av armatur

Når det gjelder lysutvalget, inkluderer vi blant annet

  • Belysningsnivå og Luminansfordeling
  • Begrensning av direkte blending
  • Begrensning av reflekser på skjermen og på annet arbeidsutstyr
  • Tredimensjonal synlighet gjennom passende skyggelegging
  • Unngå forstyrrende skygger
  • Lysfarge og fargegjengivelse Flimmerfri

Utvalget av armaturer oppfyller alle krav.

Mennesket i sentrum

Forskningsstudien "Opplevd lyskvalitet på kontoret" fra Zumtobel og Fraunhofer-instituttet viser hva som er viktig for medarbeiderne i kontorhverdagen.\ I lysdesignet vårt prioriterer vi alltid den ansatte høyt.

Lysere enn normen
Lysere enn normen

Standardene anbefaler belysningsstyrker på rundt 500 lux. Studien viser imidlertid at de ansatte foretrekker belysningsstyrker på over 800 lux.

Kunstig lys selv om sommeren
Kunstig lys selv om sommeren

Studien viser at kunstig lys ofte brukes i mer enn seks timer, ikke bare på vinterdager, men også om sommeren.

Justerbar belysning
Justerbar belysning

Individuelt dimbart og fargeskiftende kunstig lys øker trivselen og dermed produktiviteten og kreativiteten.

Indirekte lys
Direkte/indirekte lys

Direkte/indirekte lys er mer skånsomt for øynene takket være reduserte lysstyrkekontraster og gir de beste lysforholdene - noe de ansatte også opplever.

Typer kontorer

Ikke alle kontorer er like. Våre lysdesignere setter sammen ulike løsninger for dine individuelle lokaler som du kan velge mellom. Hvilke belysningssystemer som brukes, avhenger også alltid av lovkravene.

Enkeltkontor
Enkeltkontor
  • Gulvareal 10 til 50 m²
  • For 1 til 2 personer
  • Generelt høy andel dagslys

Den kunstige belysningen brukes midlertidig. Armaturer parallelt med vinduet, f.eks. hengelamper, anbefales.

Konsernkontor
Konsernkontor
  • Gulvareal 50 til 300 m²
  • For opptil 25 personer
  • Vanligvis bare i områder nær vinduer Soner som er naturlig eksponert

De fleksible skrivebordsgruppene belyses av mobile belysningssystemer som gulvlamper til kontor. I tillegg kommer romorientert omgivelsesbelysning, f.eks. med LED-paneler.

Åpent kontorlandskap
Åpent kontorlandskap
  • Gulvflate fra 400 til 1 200 m²
  • For opptil 100 personer
  • Krever vanligvis permanent kunstig belysning

Den kunstige belysningen brukes midlertidig. Armaturer parallelt med vinduet, f.eks. hengelamper, anbefales.

Forskrifter for belysning på arbeidsplassen

DIN EN 12464 og ASR 7/3 gir presis informasjon om belysningsstyrken på arbeidsplassen.\ Arbeidsplassdirektivet fastsetter en belysningsstyrke på 500 lux for en vanlig kontorarbeidsplass. Vi tar hensyn til disse og andre spesifikke krav i lysdesignet vårt. Les mer om optimal belysning på arbeidsplassen her.

Soneinndeling og tilleggsområder

Ikke bare selve kontoret og de ulike belysningssonene, men alle rommene i komplekset må ha en attraktiv og funksjonell belysning. Våre lysdesignere dedikerer seg til ditt lille eller store belysningsprosjekt og bruker et omfattende soneinndelingskonsept for å finne ut hvilke områder som har spesielle krav til belysning utover selve arbeidsplassen.

Inngangsparti

Inngangsparti

I resepsjonen fokuserer belysningen på å skape et godt førsteinntrykk, et innbydende og blendingsfritt lys samt optimale synsforhold for de ansatte.

Gangen

Funksjonelle armaturer sørger for optimale visuelle forhold i korridorer. Målrettet bruk av Akzentlicht gir variasjon, for eksempel for å fremheve objekter estetisk.

Gangen
Konferanserom

Konferanserom

Jevnt, sterkt lys har en representativ effekt og er avgjørende for en intensiv dialog i møterommet. Hvis det brukes tilbehør som for eksempel en projektor, er dimbar belysning obligatorisk.

Kafeteria

I motsetning til arbeidsområdet anbefales varmhvit, koselig belysning i kafeteriaen. Maten ser også mer tiltalende ut i dette lyset.

Kafeteria

Perfekt lysdesign under økonomiske aspekter

Optimal utnyttelse av dagslyset

Smarte solskjermingssystemer som rullegardiner og persienner regulerer mengden dagslys som kommer inn i rommet, noe som reduserer varmeutviklingen og forhindrer blending. Samtidig kanaliseres dagslyset inn i rommet på en optimal måte.

Spar driftskostnader

Intelligente tilstedeværelsesdetektorer slår på belysningen avhengig av tilstedeværelse. I tillegg registrerer skumringssensorer forekomsten av dagslys. Dette gjør at lyset kan dimmes eller skiftes etter behov.

Enklere vedlikehold

Et BUS-system som omfatter hele bygningen, brukes til å kontrollere at lysene fungerer som de skal. Ved feil kan det iverksettes tiltak uten forsinkelse. Det anbefales også å integrere sikkerhetsbelysning.

Perfekt lysdesign under økonomiske aspekter

Bildekilde: dguv

Kontaktskjema

For dataene som sendes inn via kontaktskjemaet vårt, gjelder personvernreglene.