Det hele, store bilde består av mange små puslebiter. Slik er det også når det gjelder bærekraft. Den som går små skritt der man kan gir et verdifullt bidrag til det store og hele. I belysningsindustrien finnes det mange små skritt man kan gå for å komme inn i en mer bærekraftig produksjon og grunntanke. Allerede har endringen til LED-teknologien vært svært verdifull. Videre kan vi nevne solcellelamper og lamper som har fokus på sosiale prosjekter. Vi ser at mulighetene er mange. Materialene som brukes i favorittlampene kan bli mer og mer bærekraftige. For eksempel ved å bruke fornybare materialer i produksjonen.
Belysningsideer av fornybare materialer Kreativt design av naturlige materialer
En gammel gjerdestolpe, resirkulert papp - disse materialene kan få en ny vår ved å bruke dem i forbindelse med lys. Som en lampefot eller lampeskjerm for eksempel. Å bruke fornybar energi en andre gang står ikke i fokus her, men fokus på mangfoldet av materialer som naturen tilbyr og som hele tiden reproduseres.
I tillegg til klassikeren trevirke har vi materialer som rotting, bambus, kork og hamp. Sistnevnte er ekstra gunstig med tanke på at det er en av verdens mest fornybare ressurser. Når man dyrker frem hamp trenger man knapt insektsmiddel eller plantevernmidler og man trenger svært lite vann. Rotting og bambus vokser svært raskt og kan dermed høstes ganske ofte. Og den som frigjør barken på korkeiken, har ikke bare fått tak i et flott materiale, men også hjulpet treet ved at det kan absorbere mer karbondioksid.
Lamper som blir produsert med bærekraftige råmaterialer er veldig trendy akkurat nå og passer spesielt til den nordiske stilen. I den nordiske stilen gjelder det jo å få det både hjemmekoselig og behagelig hjemme. Med naturmaterialer som tre, filt og kork er det enkelt å få stilen.
Tre
Bambus
Rotting
Papir
Hamp
Kork
Bærekraftig produksjon og sosiale prosjekter Belysningsideer med historie og dybde
Lamper er stilfulle innredningsobjekter. Dersom det i tillegg følger med en historie med lampen vil vi påstå at de er dess mer uttrykksfulle. Særlig dersom fokus er sosiale prosjekter. LED-solcellelampen Little Sun Original (art. nr. 6103001) er en slik lampe. Firmaet Little Sun som er grunnlagt av Ólafur Eliasson og Frederik Ottesen har satt seg mål om å gi rent, pålitelig og rimelig lys til folkegruppene som lever uten tilgang til elektrisitet. For hvert Little-Sun-produkt som blir solgt i et av industrilandene kan man selge Little Sun Original lampene til redusert pris til de fattigste landene i Afrika og andre regioner. På den måten kan flere og flere slutte å bruke farlige og helseskadelige parafinlamper.
Også pendellampen Heat (art. nr. 7013115) har en historie å fortelle. Designeren Johanna Forsberg ønsket å fremme kreativitet og kunstneriske ferdigheter blant de som er dårligere stilt sosialt. Derfor er det innvandrere og asylsøkere som produserer skjermen til pendellampen for hånd.
Lamper som er produsert med 3d-trykk, som for eksempel gulvlampen Flora (Art.-r. 9039011) er bærekraftige på den måten at de blir produsert uten petroleum og giftfrie materialer. I tillegg blir de ferdigstilt med fornybare materialer. Zero-Waste-teknologien sikrer at det ikke blir noen rester av produksjonen.
Lys til uteområde med solenergi Stemningsbelysning til hagen og uteområde
Den som ønsker å belyse hagen sin med stemningsfull belysning trenger ikke nødvendigvis strøm. Det mest naturlige stedet å bruke solenergi for å produsere strøm er vel utendørs? Solcellelamper fåes i dag i alle tenkelige former og med mange ulike funksjoner. Lampene er ikke kun begrenset til å stå på jordspyd. Også pullerter, vegglamper og spotter finnes i dag med solcellepaneler.
Lamper som bruker solenergi som energikilde bør ha en LED-lyskilde. Disse lyskildene bruker så lite energi som mulig. På den måten har du mest glede av både lampen din og lyset den gir. For optimal lysstyrke og så lang lystid som mulig bør solcellelampene plasseres i direkte sollys på dagtid. Det å tanke sollys på et skyggefullt sted er vanskelig for solcellepanelet.
Spesielt populære er Lights to go – bærbare lamper med batteri som kan tas med overalt - akkurat der hvor du trenger dem.
Kjøp nå
Spar energi med LED-teknologi Moderne, økonomisk og miljøvennlig
Alle som velger LED i belysningskonseptet sitt kan ikke bare velge fritt i alle slags design. Også når det gjelder bærekraft har den nye belysningsteknologien noe å tilby. Til sammenligning med glødepæren forbruker LED-lyspærer 90% mindre energi. Det lave strømforbruket resulterer igjen i en reduksjon i CO2-utslipp.
Den energisparende belysningsløsningen produserer også mindre søppel takket være den lange levetiden på opptil 50 000 timer. Å bytte LED-pærer er så og si et ikke-tema. Av denne grunnen kommer det stadig nye og spennende lamper med fast montert LED-teknologi i. LEDs blir i tillegg produsert uten kvikksølv, noe som også er positivt for miljøet.
Den som vil gå over til LED, men som ikke ønsker å kvitte seg med yndlingslampene sine kan gjøre dette både problemløst og på en ukomplisert måte. For hver fatning som finnes, for eksempel E27 eller E14 kan man kjøpe LED-lyspærer med passende sokkel. Slik blir overgangen til den energisparende LED-teknologien lekende lett.