Alle som noen gang har vrikket om ankelen i mørket på grunn av en hekksaks som ligger og slenger, vet at denne smerten kan unngås. Hva? Ganske enkelt med lys. Og siden det er mange steder i hagen hvor man kan snuble, bør alle stier, innkjørsler og trapper rundt huset være godt belyst. Lys med bevegelsessensorer** er spesielt praktiske og energibesparende. Hos dem er mottoet: La det bli lys - når det trengs. Og forresten, du setter også en kjepp i hjulet for innbruddstyver som ønsker å forfølge deg i ly av mørket.
Potensial for snubling? Du bør utelukke veilamper - også kjent som pullertlamper. Derfor bør det alltid være lys på de delene av ruten som er spesielt ujevne, svingete eller bratte**. Men selvfølgelig bør hele ruten være belyst. Derfor gjelder følgende: Armaturene bør ikke stå for langt fra hverandre, slik at det ikke oppstår sterke kontraster mellom lyse og mørke partier. For når du går fra lys til mørke, ser du enda mindre før øynene dine venner seg til det.
Tips: Velg armaturer som dekker et så stort område som mulig. Hvordan fungerer det? Ved å sette høyden på lyspunktene - dvs. punktet der lyskilden befinner seg - høyt opp. Så jo høyere lysene er, desto mindre trenger du. Jo større avstanden er, desto større kan den derimot være. Veilampene er vanligvis mellom 60 og 150 cm høye.
Den avgjørende faktoren er hva du liker. Du bør vite at retningsbestemt belysning bare lyser opp stien, resten av hagen tilhører natten. Du kan være sikker på optimalisert ruting. Med allroundlys kan du også se hva som befinner seg rett ved siden av stien. I tillegg overlapper de runde lysflatene hverandre perfekt - slik at du kan belyse stiene dine på en veldig god måte som dekker hele området.
Veilamper finnes i ulike materialer og i forskjellige stiler. De må ikke forveksles med sokkellamper, lyktestolper og bakkelys. Veilampene er tilgjengelige med fast LED-teknologi eller med utskiftbare lamper.
Taler til fordel for LED:
Rustfritt stål og aluminium** er værbestandige materialer som ofte brukes til pullertlamper. Kobber, messing og stein** brukes også ofte til rammen. Pæren er omgitt av enten glass eller plast. Til syvende og sist er det din smak som bestemmer hva som er best for hagen din.
For miljøet og for pungen din: solteknologi. Med soldrevne veilamper trenger du heller ikke å bekymre deg for stikkontakter og sammenfiltrede kabler. Alt pullertlamper trenger er solen. Med LED-teknologi varer batteriet som lades av solen, mange ganger lenger. Hvis lyset bare slås på ved behov, trenger du ikke å bekymre deg for batteriet. "Bevegelsessensor**" er nøkkelordet her.
Du går inn på stien: lyset tennes. Du kjører opp oppkjørselen: lysene tennes. Besøket ditt nærmer seg: lyset tennes. Med praktiske bevegelsessensorer er dette ingen heksekunst. En skumringssensor** forhindrer at veilampene konkurrerer med solen selv om dagen. En registreringsvinkel** på 120 grader er tilstrekkelig for én bane. Du forlater jo vanligvis ikke engen om natten. I prinsippet kan du imidlertid også velge en 360-graders modell og definere vinkelen for området som brukes med blenderåpninger.
I så fall vil vårt spesialiserte rådgivningsteam gjerne svare på spørsmålene dine. Du finner kontaktopplysningene nedenfor.
La oss anta at du har utstyrt veilampene dine med bevegelsessensorer. Da er sparepærer** ikke egnet. Dette er fordi de vanligvis ikke blir lette ad hoc og trenger en oppstartstid. Av denne og mange andre grunner er LED-pærer** ideelle for pullertlampene dine. For bare å nevne noen få: Levetiden til LED-pærer er opptil 50 ganger lengre enn for tradisjonelle glødepærer. LED-pærer bruker opptil 90 prosent mindre energi og er kvikksølvfrie.
Mange veilamper er utstyrt med permanent installert LED-teknologi. Dette muliggjør spesielt intrikate design. Et plusspoeng for hagen din. Men selv om du henger på dine gamle pullertlamper, kan du bytte til LED. De har standardiserte sokler som E27 og passer perfekt i fatningen til din kjære følgesvenn.
For evigheten eller for øyeblikket? Vi anbefaler at du monterer veilampene på frostsikre fundamenter eller lignende faste underlag. Dette sikrer at lyset står trygt. For de som elsker fleksibilitet, finnes det også veilamper med jordspyd. De stikkes enkelt ned i den løse jorden, og kan flyttes etter eget ønske. Monteringen er superenkel - hvis man i det hele tatt kan kalle det montering.
Når det gjelder å forsyne fastmonterte lamper med nettstrøm, er det nødvendig med en spesialist. Du kan sikkert hjelpe ham med å grave for å senke de underjordiske kablene. Men spesialisten bør definitivt ta seg av tilkoblingene. Han vet hva man skal se etter og hvordan alt kan installeres på en trygg måte. Selv om fristelsen er stor: En hobbybyggmester bør ikke ha noe med elektrisitet å gjøre.
Hvis du allerede har installert strøm i hagen til veilampene dine, bør du ideelt sett dra nytte av det to ganger. Velg en modell med en eller flere stikkontakter på rammen. Radioen, den elektriske hekksaksen, mobiltelefonen og gressklipperen kan dokkes perfekt. Rett og slett praktisk.
En veilampe som er godt forankret i bakken, har mindre sannsynlighet for å bli stjålet enn en lampe med jordspyd. Hvis du ikke har stor tillit til nabolaget ditt, bør du foretrekke fast skruemontert veilampe. Når det gjelder materialer, er noen pullertlamper absolutt mer robuste enn andre. Hvis du er redd for hærverk, er det bedre å velge kompakte modeller i metall og plast enn en filigranarmatur med glassskjerm. Men selv her tar selvfølgelig motstandskraften slutt på et eller annet tidspunkt. Tips: Bevegelsessensorer sørger for at lyset tennes når noen nærmer seg - dette kan skremme bort vandaler.
Lar du veilampene stå ute i regnet? Siden ingen kan svare "nei" på dette spørsmålet, er det grunn til å være forsiktig. Fordi elektrisitet og vann ikke passer sammen. Den såkalte kapslingsgraden forteller deg hva lampen din tåler når det gjelder smuss og vann. Det første sifferet gir informasjon om beskyttelse mot fremmedlegemer, det andre om fuktighet. En veilampe bør ha minst IP44. Dette beskytter den mot fremmedlegemer som er større enn én millimeter og mot vannsprut.
*Ønsker du mer informasjon om sti- og pullertlamper? Ta kontakt med vår spesialiserte rådgivningstjeneste. _Her_ finner du kontaktskjemaet vårt.
De gjennomstrekede prisene tilsvarer produsentens anbefalte utsalgspris.
Alle priser er inkl. 25 % mva. fraktkostnader kommer i tillegg.