Ekstra rabatt: 10% / 1299 kr, 13 % / 1899 kr & 16 % / 2799 kr på nesten alt
Er LED-pærene fremtidens lyskilde? Nei. De er dagens lyskilder. Og det har de vært en god stund allerede.
Bruker du fremdeles tradisjonelle glødepærer vil 90 % av strømkostnadene være bortkastede penger. Tallet for halogenpærer er 60 %. For sparepærer er tallet 10 %.
Dette er heldigvis noe du enkelt kan endre på.
Ja, de er noe dyrere enn tradisjonelle glødepærer & co. Men bare i anskaffelse. Og disse kostnadene sparer du fort inn. Det kommer av at LED-pærer bruker mindre strøm (i watt) ved samme lysstyrke. Du har forstått det riktig: På grunn av det høye lysutbyttet spiller ikke LED-lysenes watt-verdi noen stor rolle.
90 % sammenlignet med tradisjonelle glødepærer
60 % sammenlignet med halogenpærer
10 % sammenlignet med sparepærer
Du sparer altså ikke så mye i forhold til å bruke sparepærer? Det stemmer. Men LED-pærene inneholder ikke kvikksølv, det tar ikke lang tid før de lyser med 100 % lysstyrke – og de genererer et vakkert, homogent lys.
Det kan være det hvis det er det du ønsker. Ellers stemmer det ikke. Grelt og kaldt har nemlig noe med lyskvaliteten å gjøre. Og lyskvaliteten kan du velge selv når du bestemmer deg for LED-pære:
Du unngår “grelt” lys, altså for lyssterkt lys, ved å velge en lyskilde med passende lysstyrke. For LED-pærer måler du ikke denne i watt, men i lumen. Synes du det er vanskelig å vite hvor lyssterkt 400 eller 4 000 lumen er? Da kan du bruke følgende tommelfingerregel:
Multipliser wattstyrken til den tradisjonelle glødepæren med 10. Da vil du få LED-pærens omtrentlig lumenverdi.
Ved å velge riktig lysfarge, forhindrer du at LED-pæren lyser for grelt. Du finner informasjon om lysfarge under artikkeldetaljer.
Varmhvit (under 3 300 kelvin) er “varmt” med en rød fargetone. For de som er gamle nok: Det ligner lyset fra en tradisjonell glødepære.
Universalhvitt lys (fra 3 300 til 5 300 kelvin er nøytralhvitt og temmelig “saklig”. Dette er det perfekte arbeidslyset. Ikke for koselig, men heller ikke for nøkternt.
Dagslys (over 5 300 kelvin) har ingenting med varmt sollys å gjøre. Det er tvert imot ganske blått. Dette lyset virker “kaldt”, men dette er faktisk en fordel i kjellerrom o.l.
Du ønsker dimbart lys for å kunne skape koselig kveldsstemning i stuen? Det forstår vi. Det er selvfølgelig mulig også med LED-pærer. Men ikke alle LED-pærer er dimbare. Heldigvis er de dimbare lyskildene merket hos oss, og du finner dem under kategorien “dimbare LED-pærer”.
Lurer du likevel på hvilke LED-pærer som an dimmes med ulike typer dimmere? Vi svarer gjerne på dine spørsmål. Ta kontakt med oss på telefon 23 96 04 30 eller bruk kontaktskjemaet.
I prinsippet kan du sette en LED-pære i alle lamper med fatning. Det fins nemlig LED-lyskilder for de fleste vanlige fatninger. Ta en titt på fatningen på yndlingslampen din. Har den skrufatning? Da er det sikkert en E27 eller en E14-fatning. I disse fatningene kan du sette inn alle E27- eller E14-pærer. Disse LED-pærene har nemlig en standardisert sokkel (akkurat som de tradisjonelle glødepærene, halogenpærene og sparepærene). Og en standardisert sokkel passer i en standardisert fatning.
Her er det best å studere lumenverdien. Effektopptaket, altså hvor mange watt den forbruker, og lysutbyttet, altså lysfluks i lumen per watt, avhenger nemlig av LED-pærens kvalitet. På Lampegiganten.no får du hjelp ved å se på “sammenligningsverdi (W)” under Produktdetaljer. Er lampen din merket med “maksimalt 100 watt”? Da bør du velge en lyskilde med en sammenligningsverdi på maksimalt 100 watt. En R7s-halogenpære på 100 watt kan du for eksempel erstatte med en R7s-LED-pære på 14 watt.
Og det er faktisk slik at du sparer de resterende 86 watt!
LED-lys holder opptil 50 000 timer. Hvis du bruker pæren 4 timer hver dag, kan du altså ha den i over 34 år. Du trenger altså ikke å bekymre deg om hvor lenge en LED-pære holder.
LED-lyskilder skal (i likhet med sparepærer) ikke kastes i husholdningsavfallet. Sparepærer inneholder kvikksølv, mens LED-pærer har mange elektroniske deler som gjør at disse lyskildene ikke skal kastes i husholdningsavfallet. LED-pærer hører inn under elektronisk avfall og leveres der dette samles inn.
De gjennomstrekede prisene tilsvarer produsentens anbefalte utsalgspris.
Alle priser er inkl. 25 % mva. fraktkostnader kommer i tillegg.