Ekstra rabatt: 10 % / 1299 kr & 15 % / 2299 kr - på nesten alt
Legg merke til utvalget av designvegglamper. Aldri tidligere har det vært så mange ulike vegglamper å velge mellom. Det skyldes naturligvis også at vi kan se tilbake på mange år med design. Mange klassikere er jo like etterspurte i dag som de var for hundre år siden. Bordlampen Wagenfeld fra Tecnolumen er et godt eksempel.
Utvalget skyldes også den tekniske utviklingen innen belysning og hvordan designerne har utnyttet denne. Her omtaler vi ikke en spiralformet sparepære som et designelement. Vi tar et par steg fremover, og du forstår sikkert at vi snakker om LED.
Finn ut hvorfor denne belysningsteknologien er så populær blant designere. Lær mer om ulike stilretninger. Oppdag en ekte lampeklassiker. Alt dette kan du gjøre her på Lampegiganten.no.
Designeren har en sentral (og noen ganger ikke så sentral) fatning som den tradisjonell glødepæren skal sitte i. Rundt fatningen lages det en stamme: Slik arbeidet lampedesigneren tidligere. Beskrivelsen er naturligvis litt unøyaktig.
Dette var helt til LED-lyset ble tatt i bruk. “Tidligere var vi fanget og måtte bygge lampen opp omkring den tradisjonelle glødepæren”, sier Gigi Ranica, grunnleggeren og designeren av Knikerboker, i et intervju med Lampegiganten. “Nå lager vi en lampe og setter så inn LED-lyskilden.”
Hva er det som har forandret seg? For det første nyter forbrukeren godt av flere fordeler, som energibesparelse, lang levetid og nydelig lys. Men det er slett ikke disse egenskapene vi snakker om.
LED har gitt designerne frihet siden denne belysningsteknologien er så kompakt. En hver designer kan lage akkurat den designvegglampen han eller hun ønsker. LED-belysningsteknologien kan nemlig tilpasses alle typer design siden den knapt er synlig. Vi snakker naturligvis ikke om lysstyrken. Vi snakker om glasskolbene som er synlige i eller på lampen.
Design med LED er ikke bare “mye enklere”, som Gigi Ranica sier, men også stilfullt, moderne og litt futuristisk. Akkurat slik som designerne ønsker det.
Designvegglamper skal synes, det er sant. Og soverommet er det bare noen få som har tilgang til. Men de betyr jo noe spesielt. Og de teller med. Du ønsker kanskje ikke noe A4-soverom, men vil ha et rom for velvære, kanskje med et snev av luksus?
Hvis du er opptatt av design, har du ikke noen vanlig tak- eller nattbordslampe på soverommet. Du har kanskje belysning fra By Rydéns, en moderne designvegglampe fra Fontana Arte eller en kunstferdig kreasjon fra Artemide.
I stuen kan du vise fram og være stolt av designvegglampen fra Northern, Ingo Maurer eller Swarovski. Stuen er et rom for prestisje.
Men når det kommer til stykket er du der for å slappe av i sofaen eller i godstolen med ei bok. Da trenger du også god belysning. Og belysningsbehovet er jo avhengig av hva du vil gjøre.
Da er det svært praktisk om du har en dimbar vegglampe. Hvis du vil slippe å montere en ekstern dimmer, anbefaler vi deg å se etter en moderne easydim-lampe. Disse kan nemlig dimmes med den vanlige veggbryteren. Dimmeteknologien er nemlig innebygget i lampen. Det er også en form for moderne design.
Stilig utseende og moderne teknologi - en fin kombinasjon for gangen, ikke sant? Dette kan fungere med design-vegglamper som du kobler en bevegelsessensor til. På denne måten blir for eksempel trappen opplyst når du er på vei opp. Ellers ikke.
Hva er dette bra for? Ganske enkelt: Du skaper trygghet (for hvem er det som alltid aktiverer lysbryteren når du må gå opp en mørk trapp "for en kort stund"). I tillegg sparer du strøm og skåner lyskildene.
Apropos lyskilder: Hvilken lyskilde er å foretrekke i design-vegglamper (og i alle andre lamper også)? LED! Også i lamper med bevegelsessensor. Denne fantastiske teknologien gir nemlig 100 % lysstyrke med det samme.
Badet: et vanskelig rom for designeren. Det stilles høye krav til baderomslampene. Disse må være motstandsdyktige mot inntrengning av smuss og fukt.
Design ser derfor litt annerledes ut her: Belysningen er i seg selv et designelement. Den kan for eksempel bestå av LED-striper som lyssetter speilet på en effektfull og fargerik måte. Eller den kan bestå av smarthuslyskilder som enkelt og greit kan endres fra praktisk lys til å sminke seg eller barbere seg i og til avslappende fiolett lys. Kanskje er lyset også lett pulserende slik at du virkelig kan senke skuldrene når du tar deg et bad.
Tenk deg at du er lysdesigner. Og har muligheten til å realisere dine ideer. Du kan virkelig skape akkurat den designvegglampen du har drømt om. Ville du da hengt deg opp i stilretninger? Sikkert ikke. De fleste designere er da heller ikke opptatt av dette. Selv et firma som Masiero blander sammen ulike stiler. I dette tilfellet: klassisk og moderne. „The classic a bit more modern, the modern a bit more classic“, sier Enrico Maria Masiero i et intervju med Lampenwelt. Designerne har uansett mye større frihet i dag. Dette skyldes først og fremst LED.
Det er ikke så lett å beholde oversikten i den kreative flyten. Det går for eksempel an å prøve å klassifisere italiensk design, å kombinere det ekstravagante og klassiske og legge vekt på håndverkstradisjoner under produksjonen. Designerne gjør dette på ulike måter hver gang. Noen ganger blir det gull, andre ganger blir det hvitt, lekent eller moderne.
Nordisk design er minst like eksperimentelt, men samtidig jordnært og naturnært med mye bruk av tre og et funksjonelt uttrykk. Den som tror at kreativiteten lider under dette tar feil.
Du finner designvegglamper i uendelig mange stiler. Det er ingen grenser for hvor kreative designerne kan være. Og det beste med dette: Utvalget er også uendelig stort.
Noen design har naturligvis fått en spesiell status: klassikeren. Noen lamper er like populære nå som da de ble designet, og har vært det hele tiden, som for eksempel Tolomeo fra Artemide. Andre lamper blir populære igjen en tid etter at de ble designet siden. Her blir lampenes opprinnelige kvaliteter gjenoppdaget og moderne igjen. I denne kategorien finer du for eksempel Bauhaus-lamper som Wagenfeld-bordlampen. Verdenskjente nordiske designfirmaer som Louis Poulsen har levert flere klassikere. Noen klassikere har til og med skapt en ny lampekategori, som for eksempel Arco fra Flos i 1962. Firmaer som KARE skaper hvert år spennende lampekreasjoner som raskt får statusen moderne klassikere.
Designlamper til vegg, tak eller stikkontakt: Her oppdager du en kreativ verden som alltid har noe nytt å komme med.
De gjennomstrekede prisene tilsvarer produsentens anbefalte utsalgspris.
Alle priser er inkl. 25 % mva. fraktkostnader kommer i tillegg.