Ekstra rabatt: 10% / 1299 kr & 15 % / 2899 kr på nesten alt
Et spørsmål: Hvor ofte glemmer du å tenne lyset når du bare skal en tur bort i gangen eller ned trappen? Årsak: Du kan jo veien ut og inn. Enda et spørsmål: Hvor ofte tenne du lyset, men glemmer å slukke det? Lyset er på i timesvis, bruker strøm, og ingen har nytte av det.
I begge tilfeller kan du sette inn taklamper med bevegelsessensor. Disse har to fordeler:
De tennes automatisk: Det betyr større sikkerhet og komfort.
De slukkes automatisk: Det betyr at du sparer strøm og skåner lyskildene.
Merknad til montering av taklampe med bevegelsessensor: Benytt alltid elektriker når du skal installere lampene. Dette gjelder også når du skal oppgradere en taklampe med en ekstern bevegelsessensor. Elektrikeren vil finne gode installasjonsråd i monteringsveiledningen.
I prinsippet er det mulig å koble en ekstern bevegelsessensor til en taklampe uten bevegelsessensor (trykk på linken for å finne denne i nettbutikken).
Du bør imidlertid tenke nøye gjennom om du ønsker en ekstern bevegelsessensor (for eksempel for å kunne justere den slik du selv vil). Kanskje er det enklere å kjøpe en ny taklampe med integrert bevegelsessensor.
Skal du montere en ekstern bevegelsessensor kreves eventuelt ekstra arbeid. Du må kanskje både male og tette igjen. I så fall kan det være greit å benytte en ekstern bevegelsessensor som erstatter en eksisterende bryter.
Det kommer helt an på hvilken teknologi bevegelsessensoren er utstyrt med. Vi skiller hovedsaklig mellom to teknologier: infrarød- bevegelsessensor (IR) og høyfrekvens- bevegelsessensor (HF).
IR-sensorer benyttes like mye ute som inne. De tar et varmebilde og reagerer på endringer ved å tenne lyset. Infrarød-sensorer er vanligvis litt langsomme.
HF-sensorer benyttes mest innendørs og egner seg godt her. De tar et ekkobilde og registrerer nesten alle bevegelser. Høyfrekvens-sensorer er ikke vanlig å benytte utendørs siden de registrerer selv den minste bevegelse. Unntaket er høyfrekvens-sensorer med avansert teknologi som skiller mellom bevegelsene til mennesker, insekter, blader som faller og regn. Slike sensorer blir stadig mer vanlige utendørs.
Om bevegelsessensoren kan justeres eller ikke avhenger av hvert enkelt produkt. På noen lamper er bevegelsessensorens retningsinnstilling fast. Andre taklamper har en bevegelsessensor som kan justeres i ønsket retning, og dette gjelder naturligvis også eksterne bevegelsessensorer.
Det beste er å være to ved justeringen slik at dere kan kontrollere om bevegelsessensoren registrerer alle bevegelser korrekt. Hvis den ikke gjør det, må dere starte på nytt. Drei og vipp bevegelsessensoren litt. Og så prøver dere på nytt.
Andre produktavhengige innstillinger kan være:
taklampens lysetid
bevegelsessensorens rekkevidde,
skumringssensorens følsomhet, altså ved hvilken lysstyrke bevegelsessensoren aktiveres
Sistnevnte gjør at du kan konfigurere taklampen med bevegelsessensor avhengig av eget syn.
Siden de fleste taklamper drives med en strømtilkobling, er ikke batteridrift vanlig. Dette gjelder uansett om taklampen har bevegelsessensor eller ikke. Det fins imidlertid batteridrevne lamper med bevegelsessensor for vegg- eller takmontering. Disse må naturligvis ikke tilkobles med ledning. Disse kan dessuten festes med en spesiell teip slik at du ikke trenger å skru dem fast.
Lysstyrken fra slike lamper kan imidlertid ikke sammenlignes med effekten fra en vanlig taklampe. Slike batteridrevne lamper fungerer imidlertid svært godt som orienteringslys om natten.
Vær oppmerksom på: “Ulempen” med batteridrevne taklamper er at du trenger stige for å bytte batteri. Vi anbefaler å benytte merkebatterier som ikke må byttes så ofte.
For øvrig: Ute er det annerledes. Her kan du benytte solcellelamper med bevegelsessensor.
De gjennomstrekede prisene tilsvarer produsentens anbefalte utsalgspris.
Alle priser er inkl. 25 % mva. fraktkostnader kommer i tillegg.