Det finnes utallige bruksområder for 230 volts- downlights. De fungerer som spotter for belysning av hyller, eller kan til og med lyse opp en hel stue. Med justerbare downlights blir det enkelt å lyse opp alle hjørner i rommet.
Den store fordelen med belysning innfelt i tak er den kompakte designen: Etter installasjon er all teknologien skjult i møblene, taket eller veggen, og det er bare den dekorative ringen som fortsatt er synlig. Dette får små rom til å se større ut, ettersom ingen store lys stikker ut i rommet. Dette gjør også høyvolts downlights interessante for f.eks. en gang eller entré.
Først en merknad: Den elektriske installasjonen må kun utføres av en elektriker, slik at alle sikkerhetsforskrifter overholdes.
Etter den elektriske installasjonen bores et hull i et undertak. Det enkelte produktet avgjør målene for hullet. For å montere høyvolts downlights presses vanligvis festeklemmene på baksiden sammen og spotten føres inn i borehullet.
Det avhenger av produktet. Det finnes downlights med lav innfellingsdybde der et hulrom på f.eks. 30 mm er nok.
Man bør også velge slike innfelte lamper dersom man ikke vil at rommet skal bli unødvendig lavere på grunn av undertaket. Et undertak bidrar nemlig til å gjøre rommet mindre.
Som regel bruker høyvolts downlights en GU10-reflektorpære med halogenteknologi. I dag finnes det imidlertid også innfelte lamper med innebygde LED-lys og passende LED-ettermonteringer for klassiske GU10-fatninger.
En viktig merknad når man bytter fra GU10-halogen til GU10-LED: Den nye lyskilden bør ha en sammenlignbar lysstyrke (i lumen), en lignende fargetemperatur (i Kelvin), en god fargegjengivelse (fra Ra 80 og oppover) og en sammenlignbar strålevinkel, for eksempel 40° for en definert lyskjegle eller 110° for bredbelysning.
Høyvolts downlights krever ingen transformator. Som med alle innfelte lamper er de enkelte spottene koblet til hverandre, dvs. det går en ledning fra det ene lyset til det neste. Ved 230-voltslamper (høyspenning) finnes det ingen begrensning for hvor mange spotter som kan kobles i serie.
Valget mellom høy eller lav spenning avgjøres ofte av hvor belysningen skal installeres. På bad, spesielt i de innerste beskyttede områdene, kan f.eks. kun 12-voltssystemer (lavspenning) brukes.
På badet møtes strøm og fuktighet, og dermed kan det oppstå livsfare, så installasjonen må utføres av en kvalifisert elektriker.
Når man installerer på badet, må man være oppmerksom på hvilket beskyttelsesområde lampen skal monteres i:
I badekaret og dusjområdet må lampene ha IP67-beskyttelse og kan bare drives med 12 volt
Inntil en høyde på 2,25 m rundt dusjkabinettet og badekaret må lampene ha IP65-beskyttelse og drives med 12 volt
Lamper som er plassert inntil 60 cm fra badekaret eller dusjen og i en høyde av opptil 2,25 m, trenger bare å ha IP44-beskyttelse
Trenger du faglige råd om valg, installasjon eller montering av høyvolts innfellingsspotter? Eller har du flere spørsmål om lys og belysning? Våre fagfolk hjelper deg gjerne: til kontaktskjema.
De gjennomstrekede prisene tilsvarer produsentens anbefalte utsalgspris.
Alle priser er inkl. 25 % mva. fraktkostnader kommer i tillegg.