Ekstra rabatt: 10% / 1299 kr, 13 % / 1899 kr & 16 % / 1799 kr - på nesten alt
Svaret er enkelt: Du trenger mer lys til skrivebordsarbeidet enn det du får fra en taklampe.
Hjernen jobber på høygir når du gjør skrivebordsarbeid. Men ikke bare hjernen, også øynene dine. For å unngå at øynene dine lider trenger du en god skrivebordslampe i tillegg til allmennbelysningen.
Denne sørger for blendingsfri punktbelysning for optimale arbeidsforhold ved skrivebordet. Du ser både tekster, bilder og gjenstander bedre. God belysning avlaster øynene slik at du ikke blir så fort trøtt, og du unngår kanskje kvalme og hodepine.
Aller først: Allmennbelysning (f.eks. taklamper) og plassbelysning (skrivebordslamper) utfyller hverandre. Sats derfor ikke bare på en av delene. Dette kan nemlig føre til at du får for lite lys eller at kontrasten mellom lyst og mørkt blir for stor.
Dessuten er det
viktig å tenke på hvilken funksjon lampen skal ha: skal du bare surfe på PC-en eller skal du jobbe lenge og konsentrert ved skrivebordet?
Finn ut hvilke ekstra funksjoner som er viktig for deg personlig, f.eks. dimmer eller justerbart lampehode.
Skrivebordslampen bør ha en stil som passer deg.
Sørg for tilstrekkelig lysstyrke (lumen).
Skrivebordslampen bør ha nok plass slik at den kan stå fast på skrivebordet
Justerbare skrivebordslamper bør justeres fast og holde seg i ønsket posisjon.
Motspørsmål: Er du høyre-eller venstrehendt? Merkelig spørsmål, vil du kanskje tenke. Svaret på dette spørsmålet er imidlertid avgjørende. Hvis du er høyrehendt, bør lampen stå til venstre for deg på skrivebordet. Hvis du er venstrehendt, bør den stå på høyre side.
Slik unngår du at du selv lager skygger på arbeidet ditt. Har du en PC på skrivebordet, bør lampen naturligvis ikke stå foran skjermen. Det betyr: sett skrivebordslampen til venstre eller til høyre for bildeskjermen, eventuelt bak. Pass bare på å dreie lampehodet bort fra deg slik at du ikke blir blendet.
Om lyskilden kan byttes ut eller ikke, avhenger av modellen.
Noen modeller har fast innebygde LED-pærer som ikke kan skiftes ut. Disse har mange tekniske fordeler i tillegg til at LED-teknologien er kompakt. Fast innebygde LED-lys gjør at lampens størrelse kan holdes nede.
Lamper med fast innebygde LED-lys har energimerknaden “LED-pærene kan ikke byttes ut”.
Hvis pærene kan byttes ut, har lampen energimerknaden “Lampen er egnet for pærer i følgende energiklasser:”. Du finner dessuten detaljerte opplysninger om fatning, f.eks. E27 eller E14. Her kan du velge om du vil sette inn en halogenpære eller om du heller vil satse på en LED-lyskilde. I lamper med standardisert fatning som f.eks. E14 eller E27 kan du også sette inn en LED-pære.
Så lenge du ikke har en LED-skrivebordslampe med fast innebygde LED-lys, er valget ditt. Men la oss se nærmere på dette: Er du i tvil om du vil satse på LED eller halogen? Med LED
sparer du 60 % strøm
du sparer miljøet
du kan enkelt velge mellom mange ulike lysfarger
lysetiden er opptil 50 000 timer
Eller vil du heller ha halogenpærer med gammeldags teknologi? Svaret er vel egentlig enkelt!
Hva tenker du om det?
En skrivebordslampe som kun har 200 lumen er bedre enn ingenting. Vi anbefaler imidlertid 400-500 lumen om du vil arbeide lenge og effektivt. Trenger du mer lys? Eller synes du lampen lyser for sterkt? I så fall bør du velge en lampe med dimmer. Da er det enkelt å regulere lysstyrken (under artikkeldetaljer finner du ut om lampen har dimmer).
Vær også oppmerksom på at du trenger god allmennbelysning i tillegg til skrivebordslampen. Slik unngår du for stor kontrast mellom lys og mørke, og du slipper å bli trøtt før tiden.
Lysfargen til skrivebordslampen bør være klar og lys. Vi anbefaler derfor å satse på universalhvitt lys. Dette tilsvarer ca. 3 300 til 5 300 kelvin og oppfattes som nøkternt og saklig.
Synes du ikke dette er nøkternt nok, kan du velge lysfargen dagslys (over 5 300 kelvin). Eventuelt tar du ikke papirarbeidet så tungt og satser heller på varmhvitt lys (under 3 300 kelvin). Alt dette er mulig hvis du har en skrivebordslampe med justerbar lysfarge.
Det er jo vel å bra at lampen gir godt nok lys. Men et par ekstra funksjoner takker du vel ikke nei til? Dette er enkelt. Du finner skrivebordslamper med mange ekstra funksjoner. Hvilke funksjoner lampen kan tilby, finner du under artikkeldetaljer.
Dimbar, dvs. justerbar lysstyrke
Justerbar lysfarge
Høydejusterbar
Med berøringsdimmer
Lampehode og -kropp med fleksibel innstilling
Med klemmefot for feste på skrivebordskanten (dermed mer plass for papirer – men kanskje enda mer jobb!)
Med fast innebygde LED-lyskilder eller lyskilder som kan byttes ut
Med fjernkontroll
Med USB-tilkoblinger
Med Qi-teknologi: moderne ladeteknologi for moderne smarttelefoner
Opplysninger om lampens egenskaper finner du under artikkeldetaljer - eller du kan kontakte oss for nærmere rådgivning. Ring oss på telefon eller benytt kontaktskjema.
De gjennomstrekede prisene tilsvarer produsentens anbefalte utsalgspris.
Alle priser er inkl. 25 % mva. fraktkostnader kommer i tillegg.